Truth: MY Mentality

A few months ago I had already talked about some stupid things in MY. To tell u the truth, all of it actually started from the mentality of MY people. So today I’m gonna talk bout some bad trait of MY people…..I hope my people of MY will eventually change for the better…

MY people are actually racist…especially people in the peninsular region. No need for any stupid propaganda or slogan to unite the citizens as it all started in our root. Yes, it all begins with the BT empire over a few hundred years ago. The races in this land had been divided into a specific work task. But really that was history….supposedly the citizen of the land of MY should already forget about this as Dr. M once said but I shoulda revise it….”human forgot easily”. Yes, this is the truth.  It’s even mentioned in the holy quran and how many times did god give warnings and signs for them to remember?? Countless!

It’s good enough the dispute in MY only between those 3 main races. Luckily my people of Borneo region did not join in the dispute. As a half Malay and half Dusun I had seen a lot of things with this eyes and usually the half people are the best in giving their opinions and resolution of a certain dispute. But I wuz wrong sometimes….and also right at the same time. There is no right and wrong in this world.

Cuba ambik pengajaran dari cerita ini. Cerita ini aku dengar dari kawan aku seorang pendakwah muda yang cukup meyentuh sanubariku. Pada suatu hari seorang lelaki pergi ke tepi laut dan mencedok sedikit air laut kedalam sebuah cawan. Lalu dia pun pergi bertemu orang kampungnya dan berkata “ini adalah kebenaran”. Kemudian datang pula orang kedua dengan satu dram air laut. Lalu dia pun berkata “inilah kebenaran”. Kemudian orang ketiga datang dengan lori minyak yang tangkinya dipenuhi air laut. Lalu dia berkata “mereka berdusta, inilah kebenaran yang hakiki”. Lalu semua orang di kampung itu pergi kepada orang ketiga tadi. Padahal, air laut yang setangki itu tidak mewakili keseluruhan 7 lautan pun. So, adakah itu kebenaran yang hakiki? Setakat cakap dengan ayat yang sedap didengar dan meyakinkan sudah cukup untuk membuatkan orang lain percaya. Umat islam di MY especially di peninsular as biasanya di peninsular ni lah rebel2 and orang munafik ni berkumpul. Main hentam and fitnah orang je. Ada satu isu, dapat je terus dihentamnya tanpa usul periksa. Inikah Islam namanya. Aku bagi 1 contoh, baru2 ni ada satu negeri bagi fatwa pasal larangan penggunaan speaker untuk membaca Al-Quran time subuh. Bila aku baca komen kat berita harian, Alhamdulillah. Ada orang siap bagi dalil daripada hadis sahih pulak tu. But then I read komen kat bawah yang berbunyi “inilah kalau agama dipolitikkan”. Wei….tak baca komen ke, ada hadis nabi lagi tu?  Nauzubillah….kan ayat pertama yang Allah bagi berbunyi “bacalah dengan nama tuhan yang menciptakanmu”. Ayat ni kalau dikaji and dalam standard SPM pun akan diulas sebagai satu perintah kepada umat islam untuk membaca dan mengkaji. So why aku nampak ramai yang bodoh sangat langsung tak mengkaji apa2 pun main hentam je. Ikut je apa yang orang dulu2 buat. Ikut je certain amalan yang nampak islamik 2 walhal hadis yang diikut tu hadis munkar and hanya bida’ah dari umat islam rantau kita yang mencampur adukkan kepercayaan lama mereka. Kalau aku sentuh banyak2 nanti ada orang mengamuk plak cakap “dari nenek moyang kita lagi buat benda tuh kau cakap tak betul? Kau ni memang kafir la!”. Satu lagi kebodohan orang islam MY dimana suka sebut “kau ni kafir betul la”. Walhal paling teruk seorang islam boleh dapat ialah fasik. Itupun kalau nak cakap kena cermin dulu diri dia. Betul ke cukup solat 5 waktu. Selalu bercakap benar ke? Akhlaknya macam mana? Suka mencarut atau tidak? Ha biasanya orang begini yang kononya berjihad di jalan agama tapi lupa jihad yang paling besar ialah jihad melawan nafsu. Menuntut ilmu pun jihad kalau nak tahu. So orang inilah yang menjual agama kita. So sad minda umat islam di MY dah sesat walhal Rasulullah bagi pesan “aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang jika kamu ikut kamu tidak akan sesat selamanya. Yakni Al-Quran dan hadis”. Tapi sayangnya….semua ikut sedap hati jer…..nafsu manusia….. D.F.J signing out

 

 

About Dark Fent

............( The lines itself is enough right, no one bothers to know anyway) That is an enigma......

Posted on August 15, 2011, in Enigmatic Truth, Something to talk about... and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: